Follow by Email

Wednesday, 15 May 2013

SELAMAT HARI GURU!!!!
Assalamualaikum sumee... :)
hari nie 16/may/2013...
hari ape yerk....
metylaa hari guru!!!!!
igat lagi, dulu time sekolah rendah, time hari guru nie laaa g skulah penuh beg zati dengan hadiah...
hehehehe...
klu kat skulah tu ada 20 org cikgu....20 bungkusan hadiah la zati bwak g hadiah...
hehehehee...
best sgt dlu-dlu bgi cikgu hadiah...
hehehehe
pada semua cikgu-cikgu zati selamat hari guru...
terima kasih cikgu sebap da bertungkus-lumus mengajar zati sampai zati ada kat menara gading skunk .... :')
Tiada guru, siapalah zati...
tanpa cikgu, sapa lah zati nie, 
tanpa cikgu juga zati tidak akan bergelar mahasiswa skunk nie...
hope cikgu halalkan segala ilmu-ilmu yang cikgu-cikgu da pernah bgi....
zati rinduu sgt kat cikgu-cikgu sume...... :'(
Doakan kejayaan zati hingga zati dapat membalaz segala jasa cikgu-cikgu....
dan insyaAllah suatu ari nnty zati jugak nak jdi seorang pendidik.... :)


selamat hari guru jugak untuk my belevoed person ( Muhammad Adhwa Yunus) yang bakal menjadi seorang pendidik suatu hari nanti...
pesanan untuk dye: Belajar betul-betul dan jadilah seorang pendidik yang mendidik anak muridmu dengan dedikasi dan penuh kasih sayang. :)
zati akan support awk dari belakang...
i always with u dear.. ( I LOVE U)


itu je entry zati utnuk hari nie...
gud nite n sweet dreams....
Assalamualaikum...
Nurulizzati :)








Friday, 10 May 2013

MENANGIS


Assalamualaikum n Selamat malam...
malam nie zati nak cite sal menangis...
first of All, Kenapa kita menangis? n Apa yang membuatkan kita menangis?

Istilah menangis biasanya merujuk pada tindakan mengeluarkan air mata sebagai respon terhadap suahsana emosi pada manusia.Tindakan menangis telah ditakrifkan sebagai "sebuah fenomena secretomotor kompleks dicirikan oleh penumpahan air mata dari aparat airmata, tanpa kerengsaan okular struktur" (http://ms.wikipedia.org/wiki/Menangis)

5 punca utama mengapa perempuan menangis:

Manipulasi- Adakah anda perasan bahawa kebanyakan wanita yakin bahawa lelaki lemah terhadap air mata wanita. Pemikiran seperti ini telah diterapkan sejak dari dulu lagi dan menyebabkan ada sesetangah wanita menyalahgunakannya untuk memanipulasi sesuatu keadaan itu. Mereka juga yakin bahawa seseorang lelaki sanggup malakukan apa sahaja hanya untuk memberhentikan tangisan air mata mereka. Ianya memang agak sukar untuk dinafikan,  terutamanya apabila sedang berada didalam situasi, tetapi lama-kelamaan segala niat yang tersembunyi pasti akan terbongkar.
Luahan emosi yang ikhlas- Tidak semua wanita menangis kerana hendak memanipulasi anda, ia hanya segelintir sahaja. Lebih ramai wanita menangis kerana luahan emosi yang ikhlas. Seperti yang anda sendiri ketahui, pemikiran seseorang wanita lebih mudah dipengaruhi oleh emosi berbanding pertimbangan. Mereka secara automatik akan mengekspresikan sesuatu tindakan itu mengikut emosi yang sedang mereka lalui, berbanding lelaki yang cuba mengawal tindakan mereka supaya tidak terikut dengan rentak emosi mereka sendiri. Ini adalah perbezaan ketara antara lelaki dan wanita. Seseorang lelaki lebih mementingkan pertimbangan.
Kemarahan- Tidak sama seperti lelaki, wanita lebih cenderung untuk meluahkan kemarahan mereka melalui tangisan. Ia merupakan sifat semulajadi seorang yang bergelar wanita. Terutama apabila anda melakukan sesuatu perkara yang mereka tidak suka. Dan majoriti wanita bersetuju bahawa sekiranya mereka meluahkan kemarahan melalui tangisan, mereka akan berasa lebih tenang selepas itu. Ia juga dianggap salah satu alternatif terbaik untuk meluahkan perasaan bagi wanita.
Memori- Wanita merupakan makhluk ciptaan yang mempunyai pemikiran yang palingkompleks di atas muka bumi ini. Mungkin ketika anda sedang bergembira dan secara tiba-tiba sahaja mereka mampu untuk mengingati kenangan lalu yang boleh membuatkan mereka menangis. Menurut daripada kajian, wanita lebih banyak mengingati setiap detik kehidupan yang mereka lalui berbanding lelaki. Kebolehan memori mereka untuk mengingat kenangan dalam jangka masa yang panjang membuatkan mereka sering untuk muhasabah diri sendiri.

okey...pas nie kwn2 da ley taw da kenapa sebenarnya perempuan nie mudah menangis...
hehehehe~
Selamat membaca :)
gud nite n Assalamualaikum...
nurulizzati


'
'bibir tersenyum Hati menangis "

DINNER KUO

Assalamualaikum...
eh2 zati nie update lgi...
hehehehe..
zati bukan pe, sejak2 akhir nie zati ase diri zati kososng + sunyi...
sbp tu zati jdikan blooger zati nie teman zati nak berbual....
2 minggu lepas, kolej zati wat dinner....
Tema 'Retro"
arghhh mmg zati xtaw nak pakai bju ape...
last2 zati pakai je bju nie...


tu zati tu yang pakai bju warne hijau...
cantik x bju tu...
hehehehe..
tu bukan bju zati, tpi ade org taje baju tu...
Thanks for my frends Hidayah...
heheheh..nasib bek muat...
Tudung tu on the sport zati bli...
Kali kedua cubaan pakai half moon...
hahahaha serabut je muke zati/...
Nak ngok lgi jelas nie haa...


ha ngok nie nmpk sgt serabot kan...
hahaha (jgn pandang2 lame2 hodoh muke nie)
urmmm... :')

x banyak picture dinner...
hehehehe...

kat cni zati nak kongsi something...

Rahsia-rahsia di sebalik pengurusan masa pelajar cemerlang.
  1. Masa sebelum tidur -  masa berbaring sebelum tidur. Aamalkan teknik belajar secara bayangan. Menulis atau menyelesaikan masalah dengan cara menulis dengan menggunakan jari telunjuk di atas tilam.
  2. Masa terbangun di tengah malam( Belajar seperti No.1)
  3. Masa bangun tidur. Subuh/pagi.Bayangkan pelajaran semalam.
  4. Masa ke tandas waktu pagi (ingatkan perkara yang terlupa)
  5. Masa ke tandas waktu malam (sama seperti No.4)
  6. Masa bercermin (Lekatkan Nota penting Dekat cermin)
  7. Masa sarapan pagi (Baca selembar dua suratkhabar)
  8. Masa berjalan ke sekolah (Tanya diri-sifir dan formula)
  9. Masa menunggu bas (Ulangkaji kad nota atau bayangkan)
  10. Masa di dalam bas atau kereta (ulangkaji harian/cepat)
  11. Masa berjalan ke sekolah ( Tanya diri pasal sifir , formula dan lain-lain lagi)
  12. Masa sampai awal pagi ke sekolah ( ulangkaji harian/cepat)
  13. Masa menunggu cikgu yang terlewat(ulangkaji cepat)
  14. Masa rehat (ke perpustakaan baca ringkas buku-buku)
  15. Masa sebelum pulang (Lwatkan pulang buat kerja rumah)
  16. Masa berjalan pulang ( tanya diri pasal sifir)
  17. Masa berada dalam bas ( baca kad nota)
  18. Masa rehat selepas makan (baca novel/majalah)
  19. Masa rehat selepas maka n malam (Baca rencana akhbar dan lain-lain)
  20. Masa menonton tv (melukis rajah-rajah, peta, tulis formula dan lain-lain)

nak taw ngn lebih lanjut....ce bukak link nie yee :)


selamat membaca dan mencuba k.. :)

k tu je coretan dri zati..
k bye Assalamualaikum :)

Thursday, 9 May 2013

Asslamualaikum dan Salam Jumaat :)
Zati baru je balik klass nie...
penatnye...ptg nie ade klass biokimia plak tu....
arghhh masak2.... 
tpi xpe, jgn mengeluh.... xbek taww... :) (peringatan untuk zati n untuk sume owng jugak)
Sebenarnye, zati ngh nak tenangkn fikiran....
tu la asyik update blog je...
Facebook da bosan daa...hehehehe

zati nak kongsi lagu nie.....
wat mase skunk, klu zati dgo lgu nie msty zati taching..
hehehehe....
yelaa lgu nie zati penah bgi kat seseorang, tpi org tu mcm xnak menghayati btul2 lgu ini...
tpi its okey, zati faham.....

nah layan sekejap eh...


nie link lagu tu...
klu korang nak taw ape lgu nie... ce la try ngok... :)
Tpi...zati taw... zati da xley nak toleh belakang lgi.....
zati kne go on with my life.... :')
Doakan zati kuat n tabah nak mengharugi liku-liku kehidupan nie k...


Nie picture zati time zati ade progrem kat dungun terengganu...
Rindu sgt ngn suasana pantai n ombak2 kat cni... :'(
klu skunk zati ade kat sane, msty tempat nie laa slalu zati g....
asenye nie pantai yang kat dpn Uitm Dungun...
mak n ayah angkat zati yang bwak...


nie laa mak n ayah angkat zati...
tengah2 tu kwn zati, kteowng dpt mak n ayah angkat yang same...
nnty zati cite lgi k...
zati mengantuk laa...
nak sleepy beuty dlu...
k bye sume....
Assalamualaiku...
:)


Nape tetiba zati nak nngis nie...wahhhhh!!!



Kuat ke zati nie.....


Specheless...n xtaw nak ckap ape...
Redhaaaa~


"Sesungguhnya Allah sentiasa menentukan yang tebaik untuk hanbanya"








Hai2... Assalamualaikum :)
Good Morning..... Alhamdulillah dpt gak ek zati update blog pepagi bute cm nie.. :)
Hehehehehe...
Hari nie awl ckit bgn dri slalu. sbp da recheak blek report yg bnyak x btol tu.. :'(
















selagi x final mmg wat report x siap2..redha je laaaa....
sbp tu lepas degree nie zati da amik keputusan nak jdi cikguu je...
x sanggup da nak keje dlm makmal n wat lab report yang melambak2 cm nie....
okey tu laa intro zati untuk pgi2 nie...
hehehehe...
 kat cni cume ape yg di kongsikan....
Kisah bertajuk (SeDIH).... n (SABAR)
semua orang msty penah menglamikan detik-detik nie...
apa yang korang wat ek???
kongsi laa ckit....
skunk nie pun zati ngh sdy sbp "........................"
okey RAHSIA!!!....
urmmm xpelaa...zati redha,,,,,
n zati suke ayat nie...

"Sabar itu tak indah, Tapi dengan Sabar itu nampak diri kita yang indah,
Sabar itu tak mudah, Tapi dengan sabar itu jugaklah urusan kita dipermudahkan"

Sabar itu sangat penting...zati slalu akan igat Sabar itu adalah separuh dari iman...
Orang yang sabar nie jugak, akan diberi ganjaran 10 kali ganda pahala...
xnak ke?? hehehehe

Seterusnya hikmah sifat sabar dapat kita pelajari melalui ayat berikut. 

Firman-Nya bermaksud:
 “Orang yang beriman dan mengerjakan amal soleh kelak akan kami masukkan ke dalam syurga...” – (Surah an-Nisa, ayat 122).

“Barang siapa yang membawa amal yang baik maka baginya (pahala) sepuluh kali ganda amalnya...” – (Surah al-Anam, ayat 160).

“Kecuali orang sabar (terhadap ujian) dan mengerjakan amal soleh, mereka beroleh keampunan dan pahala yang besar.” – (Surah Hud, ayat 11)
  
tu je laa apa yang zati nak kongsikan...
Ha zati nak tunjukkan something....



nie laa dye Taman Botani Putrajaya... : )
Belakang tu ade tasik...sangat luas...
Time zati g nie... ramai Pasangan Pengantin baru wat Fotoshoot...
hehehehe... sweet sgt...
Tpi zati lame lgi kot...
Impian zati setinggi menara Klcc nie...
 ha..nampak ape tu...tu laa menara Klcc....

Sebelum undur diri nie ade ckit picture zati n kawan2.. :)








itu je kot untuk hari n pagi ini...
Assalamualaikum.... Salam Ukuwah Fillah...

NurulIzzatiMajunit





Report Ohhhhhhh Report...

hai...Assalamualaikum sume.. :)
Alhamdullilah ade gak mase zati nak update blog zati nie...
hehehehe....
urmmm sebenarnye zati ngh cari idea nak wat report... 
tu laa yang update blog jap...
kot2 pas zati update blog nie...idea dtg ngn mencurah2....InsyaAllah.. :)
sebenarnye setiap minggu asyik kne wat report je.... lame2 zati pun mcm ase da jemu giler...
Tapi ape ley wat kan... :)


haaa..korang nak taw x nie kat mane???
nie laa antara tempat yang zati penah pgi klu zati nak release tension...
tempat nie best sgt2..
pemandangan pun okey laa...Beutiful!!! :)
nie la Taman Botani Putrajaya...
klu zati tension zati suke g putrajaya....
sbp tu je tmpt yang paling dekat ngn UKM...
hahahahaha...
jalan short cut pun ade....
hahahaha..

Sape-sape yang x penah g, try laa g cni...
banyak aktiviti korang ley wat taw kat cni...
hehehehe...
zati suggest tempat jee...
hehehehe...

okey laa sume zati stop smpi cni dlu laa...
nnty klu ade bende lgi zati nak celoteh zati update lgi k...
okey...bye...

Assalamualaikum~
Salam ukuwah Fillah....
(Misc Nurul)